Szülőknek

Manapság alig találkozhatunk olyan fiatalokkal, akik egyáltalán nem játszanak valamilyen videojátékkal – és ezt nem neveznénk problémának, hiszen közel sem ördögtől való dologról van szó. Odafigyeléssel és megfelelő használatra való neveléssel nemhogy időpazarlás, hanem hasznos időtöltés válhat a gyermekek, ill. fiatalok egyik közkedvelt szórakozásából. Egyre több játék rendelkezik egy az egyben elsajátítható ismeretanyaggal (pl. különféle történelmi korokban játszódó szoftverek), mások a felhasználó reflexeit, koordinációs és stratégiai képességeit, valamint logikáját fejlesztik. A szülők érdeklődési körének kiszélesítésével pedig akár szuper családi programmá is válhat egy közös videojáték-parti. Néhány gyakorta felmerülő probléma említése mellett létrehoztunk egy E-kipédiát, ahol az online világ szavait gyűjtöttük csokorba.

A gyerekem folyton csak játszik

Az élet egy nagy játék… Nem ritka eset, hogy már egész kis korban a gyerekek ujjacskáikkal a kijelzőket simogatva szórakoztatják magukat. Természetesen gyakori látvány fogad minket az idősebb korosztályra tekintve is. Mára a digitális eszközök mindennapjaink részévé váltak. Fontos azonban, hogy „képernyőtudatos” életet éljünk! Javaslunk néhány dolgot, mely tanácsokat betartva javíthatunk a kialakult helyzeten. Természetesen ezekhez Ti is kelletek szülők és bár garancia nincs arra, hogy a dolgok egycsapásra megjavulnak, de érdemes átgondolni a lehetőségeket!

 1. Beszélgessünk!
  Még ha többet is tudnak a gyermekeink a kütyükről, üljünk le és beszélgessünk Velük!
  Meséljék el, hogy mivel játszanak, miben és miért lelik örömüket!
  Ha figyelmesen végig hallgatjuk Őket, valós véleményt formálhatunk internetezési és játékszokásaikról.
  Ha látják, hogy őszintén érdeklődünk, biztosan jó szívvel fogadják tanácsainkat is!

 2. Legyen napirend!
  A konfliktusok leggyakrabb szülői a „MIKOR?” és a „MENNYIT?” kérdés.
  Egyeztessünk minden családtaggal és alakítsunk ki egy napirendet, mellyel számos vitát elkerülhetünk a későbbiekben.

 3. Legyenek szabályok!
  Érdemes a családdal együtt megalkotni a szabályokat, amik a digitális eszközökre vonatkoznak.
  Kijelölhetünk helyiségeket, (például hálószoba) vagy éppen időszakokat, (például étkezés) ahol és amikor senki nem használ digitális eszközöket.
  Azonban jó ha tudod, ezeknek a szabályoknak mindenkire kell, hogy vonatkozzanak és mit sem érnek, ha nem tartjátok be őket!

 4. Mutassunk példát!
  Mindenek előtt fontos magunkban letisztázni, hogy mit vagyunk képesek betartani, hiszen nem várhatjuk el gyermekeinktől, hogy érettebben kezeljék a virtuális világot, mint Mi magunk!

 5. Használjunk szűrőprogramokat!
  A felsoroltak mellett használhatunk további szűrőprogramokat, hogy megvédjük gyermekeinket a számára káros vagy veszélyes oldalakkal szemben.
  Tudnunk kell azonban, hogy önmagában ez a megoldás nem elégséges, hiszen egy jól informált gyerek könnyű szerrel hatástalaníthatja ezeket a szoftvereket.

A gyerekemnek egy szavát sem értem

A gyermekeink gyakran idegen szavakat használ fülessel a fején? Gyakran a kérdéseinkre is számunkra értelmezhetetlen rövidítésekkel válaszol… Rohanó világ, ugrásszerűen fejlődő technika, virtuális közösségek, ismeretlen jelenségeket jelölő ismeretlen szavak. A nagymama nem érti, hogy miről beszélgetnek unokái a vasárnapi ebéd közben. A kínos hallgatásnak, a nehézkes kommunikációnak kíván véget vetni E-Kipédiának keresztelt szótárunk!

Tovább az E-kipédiára

Meséld el történetedet

Amennyiben úgy érzed, hogy az otthoni problémáitok túl mutatnak a felsorolt dolgokon, osszd meg velünk történetedet, hogy felkészülhessünk és lehetőség adtán segíthessünk! Ha a probléma komolyabb annál, amin mi segíteni tudunk, úgy szakemberek bevonását tudjuk javasolni, az adott területen.

Támogass minket
adód 1%-val!
1%
Adószám: 19102784-1-18

logo

eSport Szombathely
Kapcsolat

esportszombathely@gmail.com

 

Kövess minket: